Unikaj tych 6 pokarmów i napojów, które szkodzą zębom
Główną przyczyną ubytków, czyli dziur w zębach, sąkwasy osadzające się na zębach i z czasem niszczące szkliwo. Produkty spożywcze, od słodyczy po węglowodany, rozkładają się do cukrów prostych, które w jamie ustnej zmieniają się w niszczące kwasy, a te atakują zęby i osłabiają ich mocną zewnętrzną powłokę. Aby zęby pozostały mocne, a szkliwo nienaruszone, unikaj poniższych szkodliwych produktów, a jeśli już koniecznie musisz ulec pokusie, pamiętaj o szczotkowaniu zębów i płukaniu jamy ustnej dwa razy dziennie płynem LISTERINE® zawierającym fluorek.
#1 Twarde cukierki
Jak nietrudno się domyślić, twarde jak kamień cukierki, które się ssie lub rozgryza na kawałki, poważnie nadwyrężają szkliwo i zagrażają zdrowiu jamy ustnej. W cukierkach jest dużo cukru, który przylega do zębów i rozkłada się przez długi czas, przez co dziąsła i zęby są narażone na jego niszczycielskie działanie.
#2 Kwaśne napoje
Soki, napoje izotoniczne i wszelkie napoje gazowane (w tym dietetyczne) zawierają mnóstwo szkodliwych dla zębów cukrów i kwasów. Jeśli nie chcesz pić wody, rozejrzyj się za napojami bez dodatku cukru, albo spróbuj dodawać do wody trochę owoców lub warzyw, jak np. melon lub ogórek: w ten sposób uzyskasz mniej szkodliwy napój o odświeżającym smaku. Możesz także spróbować rozcieńczać soki wodą, aby zmniejszyć jego szkodliwe dla zębów działanie.
#3 Ciastka
Ten smakołyk, podobnie jak inne słodycze z dużą zawartością cukrów, jest niewskazany dla zębów. Lepkie słodycze to najwięksi ”zębowi przestępcy”. Nawet suszone owoce, np. suszone morele, działają niekorzystnie na szkliwo. Pokarmy, które łatwo przyklejają się do zębów i pozostawiają resztki między dziąsłem a zębem, umożliwiają atak cukrów na szkliwo i są trudne do wypłukania. Ogranicz ilość spożywanych słodyczy, a jeśli ulegniesz pokusie, postaraj się zaraz wyszczotkować zęby, aby zminimalizować szkody. Pamiętaj także, aby dwa razy dziennie płukać jamę ustną płynem LISTERINE® zawierającym fluorek.
#4 Makaron
Pokarmy zawierające dużo skrobi, jak makaron, ryż, a nawet ziemniaki, szkodzą zębom, ponieważ rozkładają się do cukrów prostych, które przekształcają się w kwasy, a te z kolei niszczą szkliwo.
#5 Lód
Gryzienie lodu lub innych twardych pokarmów może prowadzić do pękania szkliwa i odsłaniania zębów. Należy także unikać innych nawyków szkodliwych dla jamy ustnej, np. otwierania butelek i torebek chipsów zębami.
#6 Twarde orzechy
Zdarza się, że powodują pękanie szkliwa, a ponadto gryzienie twardych orzechów może uszkadzać implanty dentystyczne, protezy i aparaty ortodontyczne. Postaraj się zamiast całych orzechów jeść mniejsze kawałki, jeżeli są to szczególnie twarde orzechy, albo jeść orzechy mielone, w postaci maseł i past do smarowania, jak np. masło z orzechów nerkowca.