Skip to main content

Czy cierpisz na erozję szkliwa?

Szkliwo to najmocniejsza powłoka w całym organizmie. Powinna być twarda i mocna, ale z czasem może ulegać zniszczeniu z powodu jedzenia kwaśnych pokarmów i picia kwaśnych napojów. Jeżeli niezbyt chętnie wgryzasz się w twarde, surowe warzywa, jak np. marchewka, zapoznaj się z poniższymi symptomami i sprawdź, czy Twoje szkliwo nie jest uszkodzone, gdyż to naraża zęby na złamania, pęknięcia i ubytki.

OZNAKA #1: Wgłębienia w powierzchni zębów

3_1_4_dents_on_teeth_03.jpg

Jeśli zaczynasz zauważać na powierzchni zębów wgłębienia, przez dentystów zwane dołkami lub bruzdami, może to świadczyć o erozji szkliwa.

OZNAKA #2: Żółtawe zęby

3_1_4_yellowish_teeth_03.jpg

Innym objawem, który sygnalizuje ścieranie się szkliwa, jest żółtawy kolor zębów; występuje on wtedy, gdy zębina (twarda, gęsta tkanka kostna, tworząca trzon zęba pod szkliwem) zostaje mocniej odsłonięta (zębina ma żółtawy kolor).

OZNAKA #3: Ukruszone zęby

3_1_4_chipped_teeth_03.jpg

Jeśli zauważasz niewielkie ukruszenia i pęknięcia zębów, może to być kolejny sygnał alarmowy, że szkliwo ulega erozji, zęby się osłabiają i gorzej znoszą gryzienie i żucie.

OZNAKA #4: Wrażliwość

3_1_4_sensitivity_03.jpg

Jeżeli z czasem Twoje zęby stają się wrażliwsze, zwłaszcza na ekstremalne temperatury, np. podczas oddychania zimnym powietrzem lub picia gorącej herbaty czy kawy albo zimnej wody z lodem, może to świadczyć o starciu się szkliwa, co naraża zęby na próchnicę. Możesz także odczuwać krótki, ostry ból podczas jedzenia bardzo słodkich pokarmów – to natychmiastowa reakcja osłabionych zębów.