5 wrogów nadwrażliwych zębów
Wróg #1: Wszystko, co zimne

Masz ochotę wgryźć się nadwrażliwymi zębami w kubełek lodów? Przemyśl to. Szkliwo jest jak płaszcz, który chroni zęby przez zamarznięciem, kiedy ich powierzchnię atakują zimne smakołyki; gdy szkliwo jest zniszczone, jedzenie zimnych rzeczy okropnie boli. Nawet oddychanie zimnym powietrzem może wywołać ten niespodziewany, nagły, ostry ból zębów.
Wróg #2: Wszystko, co gorące

Nie lubimy, gdy na skórę leje się nam wrząca woda. Podobnie zęby, których szkliwo jest zniszczone, nie znoszą płynów o wysokiej temperaturze, takich jak ciepła kawa, herbata czy zupa.
Wróg #3: Wszystko, co kwaśne

Uwielbiasz owoce cytrusowe, pomidory, ogórki konserwowe, kwaśne cukierki, dietetyczne napoje gazowane i wino? Twoje zęby ich nie lubią. Kwas niszczy szkliwo, a przez to stają się jeszcze bardziej wrażliwe.
Wróg #4: Wszystko, co słodkie

Kolejnym wrogiem jest cukier. Bakterie występujące w jamie ustnej uwielbiają cukier: im więcej go zjadasz, tym więcej one wykorzystują go do produkcji kwasu. Wiele osób przepada za słodyczami, ale warto unikać produktów, które najgorzej działają na zęby: napojów gazowanych, napojów izotonicznych i soków.
Wróg #5: Wszystko, co twarde

Kiedy gryziesz lód, twarde cukierki i orzechy, w zębach mogą powstawać pęknięcia. Odsłonięte nerwy zostają podrażnione przez gryzienie.