5 produktów spożywczych sprzyjających zdrowiu dziąseł
Regularne szczotkowanie, nitkowanie i płukanie pozwala utrzymać zdrowie jamy ustnej. Te potężne narzędzia są najważniejszą bronią w walce z bakteriami, jednak zawsze przyda się jakaś pomoc. Warto ograniczyć spożycie słodyczy, cukru i mocno kwaśnych produktów, ale istnieją też takie produkty spożywcze, które działają na dziąsła korzystnie.
Dobrze to przypraw

Korzeń imbiru uważany jest za zioło lecznicze. Jego właściwości przeciwzapalne sprawiają, że sprzyja on utrzymaniu w zdrowiu tkanek jamy ustnej..
Unikniesz doktora... i nie tylko

Zjedzenie jabłka zajmuje trochę czasu. To dobrze – przynajmniej dla Twojej jamy ustnej. Czynność gryzienia i żucia pobudza oczyszczanie, które osłabia płytkę znajdującą się na zębach i dziąsłach. Zrób zapas jabłek, ale nie zapominaj o płukaniu ust odpowiednim płynem jak LISTERINE® po zjedzeniu owocu. Nawet tak zdrowe produkty jak jabłka narażają jamę ustną na działanie kwasów..
A mleko? Tak, mleko!

Mleko oraz inne produkty mleczne, jak ser i jogurt, nie tylko zawierają mnóstwo wzmacniającego kości wapnia, ale także białko zwane kazeiną, która według badań obniża poziom kwasu w jamie ustnej. Ponadto picie mleka neutralizuje kwasy produkowane przez bakterie płytki nazębnej. Jednak pamiętaj: spożywanie mleka z płatkami zbożowymi lub deserem nie daje takiego samego efektu, jak po prostu picie go po posiłku. Nie masz pod ręką mleka? Zjedz kawałek sera.
Pokochaj zielone liście

Nie od dziś wiadomo, że zielona sałata to samo zdrowie, ale jest ona szczególnie wskazana dla tych, którzy chcą dbać o zdrowie jamy ustnej, ponieważ zawiera dużo błonnika, a zatem trzeba ją przed połknięciem porządnie pogryźć. Ślina wyprodukowana podczas gryzienia neutralizuje bakterie znajdujące się w jamie ustnej. Zaletę tę mają bogate w błonnik, włókniste pokarmy, takie jak surowy szpinak, seler naciowy, a nawet gotowana fasola.
Łuska za łuską i bakterie znikają

Surowa cebula jest warzywem o silnym działaniu przeciwbakteryjnym. To prawda, wrogiem jest nieprzyjemny zapach z ust. Ale właśnie po to wymyślono bezcukrową gumę do żucia i płyn do płukania jamy ustnej . Cebula zawiera składnik przeciwbakteryjny, oraz eliminuje cztery szczepy bakterii, które wywołują chorobę dziąseł i ubytki w zębach. Dorzuć cienkie plasterki cebuli do sałatki, na kanapkę, burgera albo do zupy czy sosu.