5 produktów spożywczych, które niestety szkodzą jamie ustnej
#1: Lody
Ten zimny przysmak niestety szkodzi dziąsłom, zwłaszcza tym, które są bardziej narażone na problemy. W ogóle cukier dodawany do większości słodyczy – od ciastek po napoje gazowane – jest niekorzystny dla dziąseł, gdyż cukry przylegają do dziąseł, powodując uwalnianie się niszczących kwasów. Poza tym lodowata temperatura lodów może podrażniać dziąsła w miejscach, gdzie zaczęły się już cofać i odsłoniły szyjki zębów, które reagują teraz na ciepło i zimno. Nie oznacza to, jednak że masz całkowicie wyeliminować słodycze ze swojej diety. Spróbuj ograniczyć ich ilość, a kiedy jesz lody, postaraj się potem szczoteczką usunąć cukry z zębów. Dodatkowym rozwiązaniem jest płukanie jamy ustnej dwa razy dziennie w celu neutralizacji kwasów pochodzących z pokarmów.
#2: Pomidory
Podobnie jak dieta bogata w cukier nie sprzyja zdrowym, twardym dziąsłom, szkodzą im także produkty o wysokiej kwasowości. Chociaż pomidory są pod wieloma względami zdrowe i bogate w przeciwutleniacz likopen, który obniża ryzyko udaru mózgu, ten soczysty owoc jest też bardzo kwaśny. Jedzenie takich pokarmów to jakby zatapianie zębów w kwasie, który niszczy dziąsła i sprzyja próchnicy. Zajadając się soczystymi pomidorami, staraj się je łączyć z innymi produktami, które neutralizują kwasy, jak mozzarella, chuda wołowina lub kurczak, orzechy, soczewica czy tuńczyk..
#3: Pomarańcze
Owoce cytrusowe, jak pomarańcze, grejpfruty, cytryny i limonki, są kwaśne i zawierają dużo naturalnego cukru owocowego, który może uszkadzać i niszczyć zęby oraz dziąsła. Są inne sposoby na spożywanie witaminy C bez narażania zębów na szkodliwe działanie kwasu, np. zażywanie suplementów lub jedzenie warzyw bogatych w witaminę C, ale ubogich w kwas (np. brokuły, szparagi, groch) oraz owoców, jak melon cukrowy, melon miodowy i kiwi (które zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze).
#4: Chleb
Biały chleb, obok innych produktów spożywczych, które zawierają dużo skrobi z białej mąki, to nic dobrego dla dziąseł. Może Cię to zaskoczy, ale chleb, podobnie jak krakersy i chipsy, jest dla dziąseł równie szkodliwy jak cukierki. Skrobia to węglowodan, który długo pozostaje w jamie ustnej i rozkłada się do cukrów prostych: uwielbiają go bakterie znajdujące się w jamie ustnej, zwłaszcza te, które produkują kwasy i wywołują próchnicę.
#5: Napoje izotoniczne
Napoje izotoniczne są bogate w cukier, stąd mogą oddziaływać na dziąsła i sprzyjać próchnicy zębów, ponieważ zawierają także dużo kwasów. Jeśli Ty lub Twoje dziecko po serii ćwiczeń pijecie napoje izotoniczne, uważnie czytaj etykiety i wybierzcie napoje z najniższą zawartością cukru, albo spróbujcie przejść na wodę.